Vineri, 9 Iulie
Prezentare „Geamul dublu”, de Halldóra Thoroddsen, Editura Darclée, 2020
Editura Darclée
9 Iulie >> 11:00 - 11:03
Carte distinsă cu Premiul Uniunii Europene pentru Literatură în 2017 și cu Premiul pentru Literatură feminină din Islanda în 2016. Tradusă din limba islandeză de Irina Marinescu Bergmann. Traducerea și publicarea acestei cărți au fost cofinanțate prin programul „Europa Creativă” al Uniunii Europene.
Sinopsis: De la geamul dublu al micului ei apartament din Reykjavík, o femeie de 78 de ani privește lumea exterioară, față de care se simte în același timp expusă și izolată. Rolul ei social s-a terminat, cu toate că își dorește să facă parte în continuare din mersul lucrurilor. Este singură, văduvă, copiii și nepoții sunt la casele lor și își văd de viețile lor. Mare parte din prieteni s-au dus și ei, iar cei rămași în viață sunt bolnavi ori neputincioși. Ea însăși își observă corpul cedând, memoria și simțurile degradându-i-se puțin câte puțin.
Cu toate acestea, în existența ei monotonă și solitară își face apariția un bărbat, un chirurg în vârstă divorțat, care o face să se simtă din nou vie, dorită și iubită. Dar oare este acceptabil, dezirabil sau măcar posibil să te îndrăgostești la bătrânețe? Legi sociale nescrise fac din iubirea la această vârstă un tabu sau un capriciu.
Geamul dublu este o fereastră deschisă către sufletul unei femei, o poveste emoționantă despre nevoia umană de conexiune, despre găsirea sensului în viață, despre tinerețea spiritului care ignoră neputințele trupului. Scris într-un limbaj poetic sensibil și empatic, romanul Halldórei Thoroddsen ne introduce într-un univers tulburător, cel al iubirii care se naște la apusul vieții, cântându-și, din leagăn, durerosul cântec de lebădă.
Philo café – Virtualizarea senzualității și sexul online
Editura Lumen
9 Iulie >> 13:00 - 14:00
Dezvoltarea tehnologiei și lumii cibernetice într-un ritm alert a contribuit tot mai mult la virtualizarea actului sexual, sexul online devenind o alternativă facilă la cel real, senzorial.
Satisfacerea sexuală virtuală este astăzi mai accesibilă ca oricând. Observăm cum noile tehnologii oferă noi alegeri. E-mail, mesagerie instantanee, mesajul text mereu la îndemână prin telefon mobil, cameră web, camere virtuale specializate de chat - sunt câteva dintre instrumentele tehnologice la alegere pentru cei care caută plăcere cibernetică. Virtualizarea senzualității este ea înțeleasă de către cei care aleg sexul virtual? Cum sunt abordate problemele ce țin de intimitate sexuală, de comunicare sexuală în transformare, de infidelitate online și autenticitate?
Prezentare de carte: Eroul Cotidian
Editura Noua Acropolă
9 Iulie >> 18:00 - 18:15
Vineri, 9 iulie de la ora 18:00, vă invităm la prezentarea volumului Eroul Cotidian – Delia Steinberg Guzman. Aceasta se va desfășura online la Târgului de carte Gaudeamus Oradea.
Un volum în care sunt transmise în cuvinte simple idei mari despre sensul eroic al vieții umane. ” Când Filosofia Clasică exalta eroii, făcându-i recunoscuți de toți, nu cred că se sprijinea doar pe fapte eroice războinice sau pe remarcabile acte de îndemânare psihică sau biologică. Cred că întrevăd, și nu doar la un singur filosof, o invitație tăcută și subtilă de a ne lua la întrecere cu acești eroi începând chiar de la simplitatea propriilor noastre vieți și - de ce nu? - din postul de luptă pe care Destinul ni l-a dat fiecăruia dintre noi.
Sensul eroic al vieții nu se epuizează cu o singură luptă, nici prin vreo situație dificilă din care am putut să ieșim victorioși. De aceea vorbim despre un sens al vieții, și nu despre o ocazie în viață. Sensul vieții este ca o direcție generală, este un drum, cu mai multe sau mai puține abisuri, care duce la o țintă.”
Lansare "poemele umbrei", Ioan F. Pop
Grupul Editorial ART
9 Iulie >> 18:05 - 18:30
În cadrul Târgului de Carte Gaudeamus Radio România care se va desfășura în perioada 7-11 iulie în Piața Unirii din Oradea, scriitorul și eseistul Ioan F. Pop va lansa cartea "poemele umbrei", apărută recent la Editura Cartea Românească. Lansarea va avea loc vineri, 9 iulie, ora 18.00, la standul Grupului Editorial ART. Cartea este recomandată de trei dintre cei mai reputați critici literari: Gheorghe Grigurcu, Ștefan Borbély, respectiv Al. Cistelecan. Moderatorul evenimentului va fi Mihók Tamás, redactor Cartea Românească-ART. Vă așteptăm cu drag!
Redescoperă Oradea sub semnul identității
ID Studioul de Artă
9 Iulie >> 19:00 - 19:20
Întotdeauna există o legătură între poveste și realitate.
Sub semnul Identității - ID Studioul de Artă organizează evenimentul ReDescoperăOradea: Lansare de carte - Editura ID și prezentarea albumului GENERAȚII – Trupa Mustang.
Te învităm să descoperi și tu cea mai frumoasă latură a vieții – POVESTEA!
Vineri, 9 iulie, începând cu ora 19:00, vă așteptăm la Târgul GAUDEAMUS 2021.
INVITAȚI speciali:
Actrița NORA TIU Chiriac și Prof. Maria Agape de laAsociația RedescoperăArta