Înapoi

Despre noi

gaudeamus

"GAUDEAMUS înglobează ca o instituție tot ceea ce este seducător, incitant și pragmatic, într-un cuvânt: tânăr în slova românească de azi". (Mircea Sântimbreanu, noiembrie 1994)

Radio România

Înființat în anul 1928, sub numele de Societatea de Difuziune Radio - Telefonică, Radio România este unul dintre cele mai vechi posturi de radio din Europa, bine racordat însă, prin dinamică, strategie editorială și conținut al emisiunilor la realitatea imediată.
Înainte de 1 noiembrie 1928, data la care a avut loc prima transmisiune a postului național exista în România o adevărată mișcare pro-radiofonie, al cărei principal protagonist era profesorul Dragomir Hurmuzescu (primul președinte al Consiliului de Administrație al Societății); pasiunea și munca unor pionieri ai domeniului, în România, s-au concretizat prin înființarea instituției care astăzi poartă numele de Societatea Română de Radiodifuzine și pe care milioane de ascultători o cunosc drept „Radio România".
După 92 de ani de activitate neîntreruptă, în care Radio România a reprezentat cu adevărat o „voce" în toate momentele memorabile din istoria ultimului secol, postul public de radio s-a impus în peisajul mediatic drept unul dintre liderii naționali de audiență și credibilitate, statut câștigat și datorită unei constante preocupări pentru menținerea unor înalte standarde profesionale.
În prezent, Radio România emite pe trei posturi naționale (Radio România Actualități, Radio România Cultural și Antena Satelor), în afara granițelor prin Radio România Internațional 1 (în limba română) și Radio România Internațional 2 (în 10 limbi străine) și la nivel regional prin 9 posturi regionale și un post dedicat exclusiv muzicii clasice, Radio România Muzical. Oferta Radio România este completată de Radio3Net „Florian Pittiș", primul post din țară exclusiv on-line

GAUDEAMUS Radio România

Începând cu noiembrie 1994, postul public de radiodifuziune se implică activ și constant în susținerea pieței naționale de carte. Odată cu prima ediție a Târgului Gaudeamus, organizată în foaierul Casei Radio, a luat naștere cel mai longeviv și mai îndrăgit proiect dedicat cărții, Gaudeamus Radio România, al cărui palmares numără peste 130 de târguri de carte și educație, mai mult de 3.150.000 de vizitatori și peste 14.000 de evenimente editoriale. Prin anvergura și impactul cultural al fiecăruia dintre evenimentele care îl compun, dar și prin numărul de participanți și vizitatori, proiectul Gaudeamus Radio România plasează singurul post public de radio din lume care organizează târguri de carte, în postura de lider național pe piața evenimentelor expoziționale cu profil cultural-educațional.

TÂRGUL GAUDEAMUS RADIO ROMÂNIA - 29 de ediții - cel mai longeviv și mai important eveniment de acest gen din România, inclus începând cu anul 2001 în Calendarul Târgurilor Internaționale publicat de către organizatorii Târgului de carte de la Frankfurt, liderul mondial al domeniului

CARAVANA GAUDEAMUS - serie de evenimente expoziționale organizate, începând din anul 2000, în câteva dintre cele mai importante centre culturale și universitare din România, în parteneriat cu posturile teritoriale Radio România (Cluj-Napoca - 23 de ediții, Craiova - 22 de ediții, Timișoara - 13 ediții, Litoral - 11 ediții, Oradea - 10 ediții, Brașov - 6 ediții, Iași - 4 ediții, Sibiu - 5 ediții, Târgu Mureș - 3 ediții, Buzău - 3 ediții).

REPERE 1994 - 2023

30 octombrie - 6 noiembrie 1994: Are loc, la inițiativa Radio România, prima ediție a Târgului GAUDEAMUS - Carte de Învățătură, găzduit de foaierul Sălii Radio; co-organizatori: Editura ALL și Societatea Euromedia, condusă de scriitorul Mircea Nedelciu. Evenimentul marchează o premieră la nivel internațional: implicarea directă a unei instituții mass-media în susținerea pieței naționale de carte. Primul președinte de onoare al Târgului GAUDEAMUS este scriitorul Mircea Sântimbreanu.
noiembrie 1996: În cadrul celei de a treia ediții a Târgului GAUDEAMUS este demarat programul „Bursa Proiectelor Editoriale Majore", constând în descoperirea unor surse de finanțare pentru proiecte de importanță pentru cultura națională, propuse de către participanți. Proiectul va fi dezvoltat ulterior, cu scopul de a promova literatura română pe plan internațional.
noiembrie 1997: În premieră, un târg de carte din România acordă premii expozanților (Trofeele GAUDEAMUS decernate prin Votul Publicului) și jurnaliștilor (Trofeele Presei pe secțiunile publicații, radio și TV).
25 - 29 noiembrie 1998: Ediția a V-a Târgului GAUDEAMUS are loc în Pavilionul B din Complexul Expozițional Romexpo; amplasamentul târgului este schimbat, cu toate riscurile inerente, întrucât Foaierul Sălii Radio devine neîncăpător pentru participanți și vizitatori. Este inaugurată prima secțiune specializată a târgului, adresată instituțiilor de învățământ, Bursa Ofertelor Educaționale și Profesionale.
10 - 14 noiembrie 1999: Târgul GAUDEAMUS are loc în Pavilionul Central Romexpo, cel mai mare spațiu expozițional de acest gen din România. Spațiul generos permite găzduirea Târgului de Artă GAUDEAMUS. Este inițiată o nouă secțiune a Trofeului Presei, rezervată agențiilor de presă.
2000
● Este inaugurată Caravana Gaudeamus, odată cu prima ediție a Târgului Gaudeamus Cluj-Napoca.
● În cadrul celei de a VII-a ediții a ediției din București a Târgului Gaudeamus are loc cel mai important eveniment cultural al anului: Gianni Vattimo este invitat în România, în calitate de oaspete de onoare GAUDEAMUS. Sunt instituite două noi trofee, acordate de către organizatori: Premiul Educația, oferit unei instituții de învățământ participante și Premiul de Excelență, decernat unei edituri prezente la Târg, pentru susținerea unui proiect editorial de promovare a culturii române în plan international.
28 noiembrie - 2 decembrie 2001: Etapă de importanță decisivă în evoluția evenimentului către formula actuală, târg de carte organizat la standarde europene: Târgul găzduiește Seminarul Internațional „Galaxia Gutenberg la începutul mileniului lll", adresat profesioniștilor din domeniile editorial și educațional, care reunește editori români și străini (Bulgaria, Iugoslavia, Albania, Ucraina, Republica Moldova și Israel) și directori de târguri internaționale de carte. În același an, Târgul GAUDEAMUS este inclus în calendarul târgurilor internaționale de carte publicat de Messe Frankfurt, liderul mondial în domeniu. Din 2001, evenimentul devine accesibil online și vizitatorilor din afara țării, fiind transmis în direct prin Internet, o premieră pentru târgurile din România. Este reluat și va fi organizat în continuare în cadrul Târgului, după o pauză de șase ani, Salonul Național de Inventică pentru Tineret.
2002
● martie: este organizată prima ediție a Târgului Gaudeamus Craiova
● 27 noiembrie - 1 decembrie: Târgul de carte GAUDEAMUS găzduiește Salonul Național al Presei din România - ediția a III-a, eveniment organizat de Clubul Român de Presă; este inaugurat Concursul Național de Lectură "Mircea Nedelciu".
26 - 30 noiembrie 2003: Sunt inaugurate Trofeele GAUDEAMUS prin Votul Presei. Ediția a X-a a Târgului prezintă Expoziția de carte bibliofilă.
17 - 21 noiembrie 2004: Are loc prima ediție a Salonului de Carte pentru Copii „Ion Creangă", ca secțiune permanentă a Târgului Gaudeamus.
2005
● mai: este organizată prima ediție a Târgului Gaudeamus Timișoara
● noiembrie: Președintele de onoare al ediției din București este Jonathan Scheele, Șeful Delegației Comisiei Europene la București.
22 - 26 noiembrie 2006: Târgul GAUDEAMUS încheie Anul Francofoniei în România. Invitați speciali: Franța și Belgia. Președinte de onoare: E. S. Hervé Bolot, Ambasadorul Franței în România.
21 - 25 noiembrie 2007: Târgul Internațional GAUDEAMUS găzduiește Expoziția aniversară Gabriel García Márquez, organizată pentru prima dată în Europa, cu sprijinul Ministerului de Externe columbian, al Ambasadei României la Bogota și al Ambasadei Columbiei la Varșovia. Evenimentul a marcat o triplă aniversare care a avut loc în 2007: 80 de ani de la nașterea genialului scriitor, 40 de ani de la prima publicare a romanului Un veac de singurătate și 25 de ani de la primirea Premiului Nobel pentru Literatură.
19 - 23 noiembrie 2008 - aniversarea a 80 de ani de Radio România și 15 ani de la prima ediție a Târgului Internațional GAUDEAMUS. Are loc Seminarul cu tema „Multilingvismul și anul european 2008 al dialogului intercultural”, înscris de Comisia Europeană în calendarul evenimentelor dedicate anului dialogului între culture.
2009
● Este inaugurată, la Mamaia, ediția estivală a Caravanei Gaudeamus
● Târgul Internațional GAUDEAMUS este inclus de Comisia Europeană în calendarul Anului European al Creativității și Inovării, prilej cu care are loc colocviul „Traducerea literară între creativitate și inovare”. În același an, Herta Müller primește Premiul Nobel pentru Literatură, iar Târgul GAUDEAMUS, în parteneriat cu Deutsche Welle, organizează în onoarea scriitoarei o masă rotundă Medalion Herta Müller. Vedeta incontestabilă a ediției este Salman Rushdie, scriitorul a cărei sesiune de autografe maraton reunește câteva sute de participanți.
23 - 27 noiembrie 2011: Invitat de Onoare - Italia, o participare de maximă vizibilitate în presa culturală și în mass-media în general. Valerio Massimo Manfredi, Luciano de Crescenzo, Stefano Zecchi, Stenio Solinas, Luca Maroni, Giorgio Montefoschi sau Sergio Valzania sunt câteva dintre numele care aduc la București actualitatea culturii italiene.
20 – 24 noiembrie 2013, ediția 20: În premieră la Gaudeamus, în postura de Invitat de onoare sunt mai multe țări, reunite sub titulatura „Grupul țărilor nordice", format din Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia. Sub sloganul „Cool Nordic București", se derulează peste 30 de lansări de carte, conferințe, proiecții de film, ateliere creative, adresate unui public diversificat ca vârste și preocupări.
mai 2014: Este inaugurată Caravana Gaudeamus Radio România la Oradea, cel mai reușit debut din istoria proiectului, din punctul de vedere al anvergurii și impactului de public.
16 – 20 noiembrie 2016: Invitatul de onare al Târgului Internațional Gaudeamus este, în premieră, o țară din afara Europei, China, care participă la târg cu un stand reprezentativ pentru cultura chineză și literatura națională contemporană.
2018: Centenar România, Radio România 90, Gaudeamus 25
● septembrie: Este inaugurat un nou târg Gaudeamus Radio România, la Brașov
● Întregul program Gaudeamus Radio România se desfășoară sub semnul triplei aniversări: Centenar România, 90 de ani de la prima transmisiune Radio România și 25 de ediții ale ediției din București a Târgului Gaudeamus.
2019
● octombrie: Are loc prima ediție a Târgului Gaudeamus Radio România la Iași.
● noiembrie: Ediția din București a Târgului Gaudeamus, găzduită în premieră de cel mai mare spațiu expozițional din România, pavilionul B2 Romexpo, este, cu o suprafață de peste 8.000 mp, cel mai mare târg de carte organizat vreodată în România.
16 – 22 noiembrie 2020: Are loc prima ediție online a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România, prin care este continuată tradiția de peste un sfert de secol a evenimentului, în ciuda contextului dificil. Palmaresul ediției include peste 100 de participanți și aproximativ 200 de evenimente culturale. catalogul participanților G27  | programul evenimentelor G27
2021
martie: Între 1 și 31 martie, Radio România a invitat cititorii pasionați la o nouă întâlnire cu lumea cărții, exclusiv pe gaudeamus.ro. catalogul participanților  |  programul evenimentelor
iulie: Primul târg de carte organizat în România în timpul pandemiei are loc la Oradea, în cadrul Caravanei Gaudeamus Radio România catalogul participanților  |  programul evenimentelor Oradea 2021
● august: Cea de a doua ediție a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România, organizată în acest an, s-a desfășurat în Piața Sfatului din Brașov între 25 și 29 august. catalogul participanților  |  programul evenimentelor Brașov 2021
septembrie: Gaudeamus revine la Sibiu, după o pauză de 13 ani. catalogul participanților  |  programul evenimentelor Sibiu 2021
noiembrie: Gaudeamus 28 \ Târgul de Carte Gaudeamus Radio România - ediție exclusiv online gaudeamus.ro  17 – 21 noiembrie catalogul participanților G28  |  programul evenimentelor G28

2022
● martie: Cel mai ascultat post de radio din România, indiferent de vremuri, a deschis și în acest an, conform tradiției, sezonul național al târgurilor de carte: primul eveniment de anvergură organizat în 2022 în formatul clasic a fost Târgul de Carte Gaudeamus Radio România, ediția Craiova. Evenimentul, ajuns în acest an la ediția cu numărul 20, s-a desfășurat în intervalul 23 - 27 martie în spațiul care îl găzduiește anual, de peste două decenii: foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu”.

● aprilie: Gaudeamus Cluj-Napoca : timp de cinci zile, între 13 și 17 aprilie, cartea, pentru toate vârstele, preferințele și preocupările, a luat în stăpânire, cu voia gazdelor, unul dintre spațiile emblematice ale Ardealului, Piața Unirii din Cluj-Napoca. Peste 60 de participanți (edituri, distribuitori de carte românească și străină, jocuri educative și muzică), aproape 40 de sesiuni de lansări, prezentări de carte și întâlniri cu scriitorii, au transforma centrul orașului în centrul vieții literare din țara noastră. 

mai: | Gaudeamus Oradea - miercuri, 11 mai, cel mai citit târg de carte, de la cel mai ascultat radio, și-a deschis porțile pentru a treia oară în 2022. de această dată în Piața Unirii din Oradea.
|| Gaudeamus Timișoara: ultima ediție de primăvară a Caravanei Gaudeamus Radio România 2022 (cel puțin din punct de vedere calendaristic!) s-a desfășurat între 25 și 29 mai în Piața Libertății din Timișoara

● august: | Vechiul și atât de îndrăgitul centru istoric al orașului Sibiu a găzduit, între 12 și 16 august, Târgul de Carte Gaudeamus Radio România.
||
Ultima ediție de vacanță a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România s-a desfășurat în Piața Sfatului din Brașov, între 31 august și 4 septembrie.

● septembrie: Iașul, cel mai puternic centru cultural și universitar din Moldova, a găzduit în perioada 21 – 25 septembrie cea de a șaptea ediție a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România din acest an.

● octombrie: Prima ediție de Gaudeamus la Buzău s-a desfășurat în intervalul 20 - 22 octombrie, în în incinta Centrului Muzeal „I. C Brătianu”.

● decembrie: Ediția cu numărul 29 a Târgului de Carte GAUDEAMUS Radio România a avut loc în perioada 7 - 11 decembrie în Pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo. Eveniment organizat de Radio România. Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii.

2023

martie: Caravana Gaudeamus Radio România a debutat în 2023 cu cea de a douăzeci și una ediție craioveană a acestui proiect,  în perioada 1 – 5 martie.
aprilie: Timp de cinci zile, între 5 și 9 aprilie, Piața Unirii a găzduit ediția cu numărul 22 a Târgului de Carte Gaudeamus Cluj-Napoca. Evenimentul a fost  organizat de Radio România cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.
mai: Cea de a noua ediție orădeană a celui mai citit târg de carte, de la cel mai ascultat radio, s-a desfășurat între 10 și 14 mai  în Piața Unirii. Parteneri: Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune și Primăria Municipiului Oradea.
● iulie: Prima ediție de vacanță a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România debutează în Piața Sfatului din Brașov miercuri, 5 iulie.
● august: Piața Mare, 11 - 15 august, Târgul de Carte Gaudeamus Radio România - Sibiu 2023.
● septembrie: 13 - 17 | Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt - Radio România deschide anul școlar la Iași, cu o nouă etapă a Caravanei Gaudeamus! ● 20 - 24 septembrie || Centrul Muzeal „I. C. Brătianu” - Caravana Gaudeamus Radio România și-a continuat turneul național cu o nouă ediție organizată în Buzău!
● noiembrie | Ultima ediție din Caravana Gaudeamus 2023 s-a desfășurat între 1 și 5 noiembrie în Capitala Culturală Europeană, Timișoara.
|| Târgul de Carte Gaudeamus - ediția București 2023 : 22 – 26 noiembrie : Pavilionul Central (A) Romexpo


2024

● martie | Cel mai longeviv și mai îndrăgit proiect național dedicat cărții a deschis și în 2024 sezonul târgurilor de carte. Ediția cu numărul 22 a Târgului de Carte GAUDEAMUS Radio România din Craiova s-a desfășurat în perioada 13 - 17 martie, în foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu”.
● aprilie | Cel mai mare târg de carte din Transilvania revine în Piața Unirii din Cluj-Napoca în pragul sărbătorilor pascale, conform unei tradiții de aproape două decenii, pentru ediția cu numărul 23.
● mai | Târgul de Carte GAUDEAMUS - ediția Oradea 2024 s-a desfășurat în perioada 15 - 19 mai, în Piața Unirii
● iunie | A treia ediție a Târgului de Carte GAUDEAMUS Buzău s-a desfășurat în premieră outdoor, în perioada 12 – 16 iunie, în Piața Daciei.
● iulie | Radio România a organizat în perioada 3 - 7 iulie ediția a VI-a a Târgului de Carte GAUDEAMUS Brașov
august | Cea de a doua ediție de vacanță a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România s-a deschis miercuri, 14 august, în Piața Mare din Sibiu

Calendar Gaudeamus 2024

Craiova, 13 – 17 martie, Teatrul Național „Marin Sorescu”
Cluj–Napoca, 24 – 28 aprilie, Piața Unirii
Oradea, 15 – 19 mai, Piața Unirii
Buzău, 12 - 16 iunie, Piața Daciei
Brașov, 3 - 7 iulie, Piața Sfatului
Sibiu, 14 – 18 august, Piața Mare
Iași, 18 - 22 septembrie, B-dul Ștefan cel Mare și Sfânt
București, 4 - 8 decembrie, B2 Romexpo

------------------------------------------------------------

Secretariat GAUDEAMUS | office@gaudeamus.ro

Echipa GAUDEAMUS:

Vladimir EPSTEIN (vlad@gaudeamus.ro) - director onorific

Connie CHIFOR (connie@gaudeamus.ro) - coordonator, pr & comunicare

Cătălin CHIFOR (catalin@gaudeamus.ro) - construcție și amenajare standuri

Roxana BRATU (roxana@gaudeamus.ro) - contracte

Ovidiu GROZA (ovidiu@gaudeamus.ro) - marketing

Mara ALECU (mara@gaudeamus.ro) - programul evenimentelor

Dinisia Măgureanu (denisa@gaudeamus.ro) - secretariat

Andreea Gârjoabă - (oana@gaudeamus.ro) - contracte

Ion GEORGESCU (nelugeorgescu@gaudeamus.ro) - logistic

Mihai TIMARIU (mihai@gaudeamus.ro) - marketing