Afișează:


Duminică, 11 Iulie

Prezentare carte „Sezonul secetos”, de Gabriela Babnik, Editura Darclée, 2020

Editura Darclée
11 Iulie >> 11:00 - 11:03
Carte distinsă cu Premiul Uniunii Europene pentru Literatură. Traducere din limba slovenă de Alina Irimia. Traducerea și publicarea acestei cărți au fost cofinanțate prin programul „Europa Creativă” al Uniunii Europene. Sinopsis: Sunt cum nu se poate mai diferiți, dar în același timp foarte asemănători. Ea are 62 de ani, este o intelectuală rafinată din Europa Centrală care fuge în Africa pentru a scăpa de apăsarea unei vieți de familie neîmplinite. El are 27 de ani, este un tânăr african care a crescut pe stradă, victimă a sărăciei și a abuzurilor de tot felul. Ana și Ismael provin din universuri îndepărtate atât din punct de vedere geografic, cât, mai ales, cultural și rasial, dar îi apropie sentimentul acut de însingurare, viața de orfani tolerați în familii disfuncționale, copilăria nefericită în care, deși pentru o vreme au avut mame, nu au simțit nicio clipă iubirea maternă. Născută în timpul armatanului, sub a cărui suflare fierbinte nu pot înflori nici natura, nici iubirea, povestea de dragoste dintre Ana și Ismael își caută febril împlinirea din dorința disperată a fiecăruia de a-și găsi refugiul în celălalt. Cu o scriitură sofisticată, modernă, în care alternează inteligent perspectiva narativă, planurile spațio-temporale și stilurile de reproducere a vorbirii, Gabriela Babnik reușește să redea în Sezonul secetos nu numai o poveste de iubire neobișnuită, ci și o imagine vie a peisajului african, în care elementele socio-politice reale ale unei țări încă agitate se îmbină armonios cu realismul magic. Sezonul secetos al naturii prevestește distanțarea sufletească sau personajele vor reuși să-și găsească în această relație salvarea mult visată?

Citește mai mult

Masă rotundă | Publicații științifice LUMEN între activitate editorială, sistem open access și baze de date internaționale

Editura Lumen
11 Iulie >> 15:00 - 16:00
În continuarea celebrării a 20 de ani de activitate editorială, științifică și culturală LUMEN, acest eveniment va aduce împreună editori și colaboratori ai Editurii LUMEN care să împărtășească din experiența lor în coordonarea și editarea de jurnale științifice, publicate în regim open access. Vom afla cum au parcurs aceștia procesul transformator al fiecărui jurnal – de la publicarea primului număr până la momentul prezent, când aceste jurnale se bucură de vizibilitate internațională recunoscută, prin indexări în prestigioase baze de date internaționale, printre care și Web of Science, Clarivate Analytics.

Citește mai mult

Filosofie pentru viață

Editura Noua Acropolă
11 Iulie >> 18:00 - 19:00
În om există și o parte care se întreabă despre sensul lucrurilor, care are nevoie să fie liberă, să exploreze, să se regăsească pe sine, să găsească răspunsuri la nelămuririle și neliniștile sufletului. Cum ne ocupăm de această parte din noi? Cum o dezvoltăm? Logica ne spune că trebuie să căutăm răspunsuri la cei care știu, la experți. Dacă vrem să construim o casă întrebăm un arhitect. Pe cine întrebăm despre neliniștile sufletului? Pe înțelepți. Cine sunt înțelepții? Sunt mari persoane care au descoperit un adevăr și care trăiesc acel adevăr, și nu doar îl trăiesc, ci se și preocupă să îl transmită umanității. Acești mari înțelepți, acești mari oameni și sunt mulți în istorie – ca Platon, Socrate, Aristotel, Buddha, Confucius ne-au lăsat învățăturile lor. Veți spune ei au trăit acum mult timp. Da, dar când vorbim despre neliniști interioare ființa umană este aceeași ca acum 500 sau 5000 de ani. Învățăturile lor au fost verificate și confirmate în timp de mulți oameni mari, nu sunt o modă trecătoare a momentului, de aceea înțelegerea gândirii lor ne este importantă și nouă. În cadrul atelierului de filosofie pentru viață susținut de Noua Acropolă duminică, 11 iulie, de la ora 18:00 puteți vedea felul în care pot fi căutate răspunsuri la întrebări fundamentale prin studiul aplicat al filosofiei.

Citește mai mult