Afișează:


Duminică, 21 Noiembrie

Atelier de descusut lumi | Moderator: Lila Passima | Invitați: Cristina Bogdan și Cătălin Constantin

Muzeul Național al Țăranului Român
21 Noiembrie >> 11:00 - 12:00
Câte lumi pot intra într-o carte? Și care e cea mai frumoasă? Ce ne suscită atenția? imaginea, textul sau relația dintre cele două? De ce mai avem nevoie de carte într-o lume cucerită de cultul imaginii? Cartea „Însemne și crestături”, personajul atelierului nostru, vorbește, cînd șoptit, cînd tare despre frumusețea obiectului țărănesc, invitând la o plimbare prin grădina vizuală a meșteșugului crestăturilor, încercînd să unească lumi trecute și viitoare. Pariul cu contemporaneitatea este tocmai inepuizabila resursă a tradiției, creativitatea.

Citește mai mult

Lansare de carte: „30 de ani de la sfârșitul Războiului Rece”, coordonator: Marius-Cristian Neacșu

Academia de Studii Economice din București
21 Noiembrie >> 11:00 - 11:59
Invitați: • Prof. univ. dr. Gabriela Țigu, Decanul Facultății de Business și Turism, Academia de Studii Economice din București • Prof. univ. dr. Silviu Neguț, Departamentul de Turism și Geografie, Facultatea de Business și Turism, Academia de Studii Economice din București • Conf. univ. dr. Marius-Cristian Neacșu, Departamentul de Turism și Geografie, Facultatea de Business și Turism, Academia de Studii Economice din București • Autorii volumului: Clara Nae, Ioana Andreea Chiciuc, David Matei, Dorin Pene, Irina Grigorovici, Alexandru Ilie, Carina Gole, Ștefan Tache, Andrada Mărgineanu, Marian Tucă, Octavian Tudor, Alexandra-Maria Colcer, Denisa Țăranu, Alexandra Bălăceanu

Citește mai mult

"1984", George Orwell

Cartex
21 Noiembrie >> 11:30 - 12:00
Invitați: Robert Icke, Duncan Macmillan, Lucian Pricop Acum câțiva ani, Robert Icke și Duncan Macmillan puneau în scenă 1984, pornind de la romanul omonim al lui George Orwell. Datorită manierei șocant a regiei, mulți dintre spectatori au manifestat reacții dintre cele mai violente, de la leșin, țipete adresate actorilor, stare de vomă, violență fizică. Vom încerca să explicăm cum este posibil ca unele evenimente politice contemporane să facă povestea romanului traumatizant de relevantă pentru noi toți.

Citește mai mult

Lansare de carte: "Sfera de foc", autor Emilian Marcu. Invitați: Vasile Burlui, Emilian Marcu, Paul Gorban.

Editura Cartea Românească Educațional
21 Noiembrie >> 11:30 - 12:07
Cartea de față, Sfera de foc, carte care construiește în cele din urmă adevarata paletă a obsesiilor poetului ieșean – premiat de Academie și recunoscut și internațional de breaslă –, cu trimiteri clare spre zodia elementelor de bază ale universului reprezintă o antologie licircă, una care pune în vedere în mod deosebit preocuparea poetului pentru tema luminii, prezentă în multiplele ei forme; a luminii care, înconjurând natura în ansamblui ei – umană, vegetală, cosmică, astrală – se arată sub forma sferei. Metafora sferei, întâlnită în lirica lui Emilian Marcu arată dimensiunea către perfecțiune spre care tinde poetul, iar dacă urmărim multe din poemele din acest volum vom vedea că această perfecțiune este identificată, nu doar în alegerea tematică, ci și în tipul de discurs, de alegere a expresiei poetice, de o rostire curată, muzicală, așa cum numai la adevărații meșteri și făuritori ai sunetului găsești. În fond, poetul știe că rezonanța muzicală, curată, cea generatoare de o geometrie anume a sunetului, participă în cele din urmă la construcția unei aure de lumină, așa cum în reprezentările iconografice personajele angelice luminează, prin muzica și veștimente, spațiul divin.

Citește mai mult

Lansare de carte: „Evaluarea informațiilor din mediul online: nu crede și cercetează”, de Robert Coravu

Editura Universității din București - Bucharest University Press
21 Noiembrie >> 12:00 - 12:30
Prezintă: Ivona Olariu, Silviu Borș, Robert Coravu Moderator: Alexandru Nicolae Tematică: Biblioteca științelor informării, Filologie, Limba română „Lucrarea de față încearcă să ofere un ghid de informare corectă în mediul online. Într-o vreme în care omenirea este bulversată de volumul și impactul dezinformărilor instrumentate cu ajutorul unor tehnologii aflate la îndemâna oricui, este imperios ca utilizatorii internetului să-și dezvolte capacitatea individuală de evaluare a informațiilor pe care le accesează în acest mediu și să învețe cum să folosească mijloacele de comunicare digitală într-un mod benefic atât pentru ei înșiși, cât și pentru cei cu care interacționează online.” (Robert Coravu)

Citește mai mult

Despre tantra budistă fără prejudecăți - Iulian Lucian Maidanuc - capitol din Religiile lumii. Imagini, texte, tradiții

Editura Herald
21 Noiembrie >> 13:00 - 13:13
Astăzi îl avem alături de noi pe Iulian Lucian Maidanuc, doctorand Școala de Studii literare și culturale din cadrul Facultătii de limbi și literaturi străine și vom vorbi despre tantra budistă și despre ce relatii există între tantra budistă și alte forme de tantra sau curente filosofice budiste. Discuția va avea loc pe marginea capitolului dedicat tantrei budiste din cartea Religiile lumii. Imagini,Texte,Traditii, publicată la editura Herald

Citește mai mult

Bogdan Tătaru-Cazaban. Inteligența inimii (fragment din Podcast-ul Spandugino – Reziliența prin cultură. Inteligența inimii | Bogdan Tătaru-Cazaban)

Editura Spandugino
21 Noiembrie >> 14:00 - 14:30
Podcastul „Reziliența prin cultură” propune repere și idei pornind de la care putem converti provocările actuale în ocazii de întărire interioară, deschidere spirituală și renaștere comunitară. Cum arată peisajul lăuntric al unui om virtuos? Cât de importantă este educarea predispozițiilor noastre naturale, astfel încât acestea să se transforme în virtuți? Am avea nevoie astăzi de o autentică școală a virtuților? Ce presupune „convivialitatea spirituală” și ce fel de ipostaze umane implică în diferitele sale forme de manifestare? Poate fi privită inima drept locul privilegiat al întâlnirii omului cu Dumnezeu și al unor revelatoare experiențe de cunoaștere? Pentru cei ce le dobândesc, virtuțile sunt semne de vulnerabilitate sau, dimpotrivă, stimulează nebănuite rezervoare de energie interioară? Care sunt marile virtuți teologale și cum contribuie acestea la recâștigarea inimii și a subtilelor sale nuanțe, atât de necesare unei existențe virtuoase? Explorând arhitectura ideatică a volumului „Inteligența inimii. Schițe pentru un portret al virtuții”, dialogul dintre publicistul și scriitorul Cristian Pătrășconiu și Bogdan Tătaru-Cazaban, istoric al religiilor și doctrinelor filosofice, prilejuiește o distinsă pledoarie pentru unitatea ființei umane, din perspectiva dobândirii și a exprimării depline a virtuților ce ne călăuzesc spre cerul inimii, spațiul unor indicibile și miraculoase experiențe lăuntrice, dar și al unor surprinzătoare epifanii, datorate prezenței lui Dumnezeu.

Citește mai mult

Dublă lansare de carte: "Nerăbdarea limitelor la Mihai Ursachi" și "Gândurile cu vedere ale lui Nichita Stănescu". Aitpr Cassiam Maria Spiridon.

Editura Cartea Românească Educațional
21 Noiembrie >> 14:30 - 14:54
Invitați: Vasile Burlui, Marius Chelaru, Cassian Maria Spiridon. Trăitor pe o planetă unde este singurul locuitor, pierdut alchimic printre retorte, recipienți și eprubete în care fierb, la focul rece al minții, esențe necunoscute, din care naște și moare poezia, Mihai Ursachi a plecat, acum pentru totdeauna, într-o Americă a spiritului, de unde nu mai dă știre că Hermes îl așteaptă, fiindu-i oaspete permanent. Stănescu a avut numeroși admiratori, dar și numeroși detractori, dintre ultimii am putea aminti pe Gheorghe Grigurcu sau Mihai Ursachi. În timpul vieții, Nichita Stănescu a reușit să publice șaisprezece volume cu peste 35000 de versuri, cîteva sute de pagini de proză, alte sute sau chiar mii de versuri au fost dăruite prietenilor sau risipite prin periodice. Acum, acolo unde este, în cîmpul cu verdeață, „...aude nenăscuții cîini/ pe nenăscuții oameni cum îl latră”.

Citește mai mult

Scriitorul G. P. Ermin vs. cititori

Crux Publishing
21 Noiembrie >> 15:00 - 15:16
Scriitorul G. P. Ermin, autor al romanului SF Evanghelia după Crist 2.0., are o "confruntare" cu cititorii săi legată de controversatele teme abordate în carte, de personajele inspirate din Biblie, de figura lui Cristos reimaginat în android, de evoluția inteligenței artificiale și de multe altele. Vă invităm să urmăriți această aprinsă dezbatere dintre autor și cititorii săi cei mai vocali cu privire la acest adevărat manuscris apocrif care răstălmăcește Evanghelia după Luca în cheie science fiction!

Citește mai mult

Teodor Baconschi. Scrieri 1: Puterea schismei. Turn înclinat (fragment din Podcast-ul Spandugino – Reziliența prin cultură. Scrieri 1: Puterea schismei. Turn înclinat | Teodor Baconschi)

Editura Spandugino
21 Noiembrie >> 15:00 - 15:30
Podcastul „Reziliența prin cultură” propune repere și idei pornind de la care putem converti provocările actuale în ocazii de întărire interioară, deschidere spirituală și renaștere comunitară. Ce sunt „prolegomenele la o artă a speranței”? De ce meritocrația e pe cale să devină marginală în societatea românească a ultimilor ani? Cum se armonizează multiplele ipostaze ale unei personalități creatoare? Care este puterea reală a unui scriitor și dincolo de ce limite devine aceasta o iluzie? Poate reprezenta ceremonialul textual o cale de acces la lumea interioară? Se poate paria pe triumful improbabil al iubirii? Pe firul caleidoscopic al unor întrebări esențiale, dialogul dintre publicistul și scriitorul Cristian Pătrășconiu și Teodor Baconschi, diplomat și scriitor, specialist în antropologie religioasă și istorie comparată a religiilor, se articulează într-o impresionantă pledoarie pentru civilizația cărții și a cuvântului revelat, dar și pentru echilibrul între viața contemplativă și cea activă, principii reflectate în primul volum al seriei de autor recent inaugurate la Editura Spandugino.

Citește mai mult

Lansare de carte: "Speranța în moștenira", autor: Jean D`Ormesson. Invitați: Vasile Burlui, Oana Șerban.

Editura Cartea Românească Educațional
21 Noiembrie >> 16:30 - 16:57
La sfârșit de parcurs și de viață, Jean d'Ormesson ne amintește elementele esențiale care fundamentează existența, prin filosofia științelor și metafizică. Tonul devine pedagogic, în această serie de trei cărți cu un conținut apropiat, reunite sub titlul Speranța în moștenire, căci optimismul își păstrează rațiunile de a fi.

Citește mai mult

Interviu cu S.A. Cosby, autorul thrillerului dramatic „Pustiul de asfalt”

Crime Scene Press
21 Noiembrie >> 18:00 - 18:25
S.A. Cosby ne propune o poveste dramatică despre un bărbat care, chiar când crede că poate lăsa în urmă viața de infractor, se vede tras înapoi în ghearele ei. La volanul Duster-ului său, Beauregard „Gândacul” Montague se crede invincibil. „Pustiul de asfalt” este un roman care apasă pedala de accelerație și nu încetinește nicio clipă.

Citește mai mult

Lansare de carte: "Scriitori români de azi" vol. I-IV. Autor: Eugen Simion. Invitați: Paul Gorban, Vasile Burlui, Eugen Simion.

Editura Cartea Românească Educațional
21 Noiembrie >> 18:00 - 18:31
„La începutul deceniului șapte al secolului trecut, câțiva, din cei ce ne hazardam în al treilea deceniu al existenței, am intrat într-un fel de conflict, neelucidat prea bine nici azi, nu numai cu ceea ce se numește «presiunea socială» - în acea vreme, se știe, mai ales în estul Europei, într-o formă nu rareori bestială, anti-valorică, dar și absurdă, dacă e să folosim unul din conceptele dragi școlii franceze teoretice și universitare. Nu, nu am fost «post-moderni», cum se spune azi, adică nu am negat generațiile de creatori ce ne-au precedat, indiferent de ecoul lor în epocă, ci entuziasmați de capacitatea lor de a «construi», de a se «solidariza» cu o tradiție, ea însăși vie, luptătoare, pentru ceea ce numeam valoare. Și atunci, unii dintre noi am înțeles că nu sunt suficiente câteva producții cu un grad înalt de specificitate, literară, culturală, se înțelege, ci... avem o gravă și urgentă nevoie de sinteze: de viziuni ample și, dacă e posibil, organice, față de tumultul și zbaterea «foiletonistică», chiar și scânteietoare a nu puținora. Eu am îndrăznit să abordez conceptul de operă în obsesia mea amplă, epică. Eugen Simion, aproape singurul dintr-o falangă excepțională de critici care ne-au sprijinit (Negoițescu, Lucian Raicu, Matei Călinescu și N. Manolescu), s-a avântat într-o «lucrare» amplă, sintetică, în 4 volume, Scriitori români de azi, care a fost nu numai o formă a analizei, periodizării, judecății de valoare, dar și una a «riscului» și a luptei cu «forurile», adesea obtuze și inclemente, o știm. Opus, «construcție» și «viziune» din care erau excluși cei agreați și sprijiniți de instanțele comuniste, dar se aflau amplu tratați și unii scriitori «recalcitranți», adesea tăiați din nomenclaturile festive. Precum Baconski, Buzura și Breban. Azi încă, după atâta «vreme», îi mulțumesc!” Nicolae BREBAN.

Citește mai mult