Înapoi

Ediția martie 2021

Cu o carte, nu se face primăvară. Dar cu o lună de Gaudeamus Radio România ...cu siguranță, da!
Ediția online de primăvară a Târgului de carte Gaudeamus Radio România s-a încheiat miercuri, 31 martie. Stand cu stand, pagină cu pagină, fie ea virtuală sau cât se poate de palpabilă, odată ajunsă la cititor, Gaudeamus Radio România a adus și în acest an primăvara în casele iubitorilor de carte, păstrând astfel vie tradiția unui sfert de secol de activitate susținută de postul public de radio în acest domeniu.  
La capătul unei întregi luni pe care Radio România, organizatorul evenimentului, a dedicat-o cărții, includem în palmaresul proiectului peste 80 de standuri virtuale, majoritatea aparținând editurilor care participă în mod constant la Târgurile Gaudeamus în formatul clasic, 150 de evenimente editoriale (lansări și prezentări de carte), aproape o treime fiind intervenții în direct transmise pe gaudeamus.ro și pe paginile de Facebook ale târgului sau ale participanților, circa 40.000 de vizitatori și aproape 300.000 de accesări ale paginilor dedicate târgului.

Ca la orice ediție a evenimentului, indiferent unde și în ce formulă a fost organizată, de o atenție deosebită s-au bucurat proiectele speciale marca Gaudeamus Radio România. Întrucât această ediție derulată online în martie 2021 a înlocuit în calendarul anual ediția craioveană, găzduită de aproape două decenii de foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu”, prima etapă zonală a Concursului Național de Lectură „Mircea Nedelciu” din acest an a fost organizată de Radio România Oltenia - Craiova. Câștigătorii sunt: locul 1 - Georgiana Istrate (Colegiul Național „Carol I”), locul 2 – Elisa Ștefania Coman (Colegiul Național „Frații Buzești”) și locul 3 – Andra Moraru (Colegiul Național „Tudor Vladimirescu”).

Un alt proiect special a fost concursul de ilustrație de carte pentru copii intitulat „Cartea prin ...mâini de copil”, derulat în intervalul 22 – 29 martie și adresat elevilor din ciclul primar de învățământ, care au avut ca „temă” reprezentarea grafică a unui personaj sau a unei scene dintr-o operă literară. Creativitatea, talentul, imaginația și abordarea sinceră și directă a celor peste 50 de participanți care au înscris în concurs 54 de lucrări, a făcut extrem de dificilă alegerea atât pentru publicul care a votat pe pagina de Facebook Radio România Gaudeamus cât și pentru juriul care și-a anunțat decizia în cadrul dezbaterii „Paradigmele sociale si literatura pentru copii și tineret”, organizată cu prilejul Zilei Internaționale a Cărții pentru Copii și Tineret. Marele premiu a fost obținut de Ava Nițu (7 ani), elevă în clasa I, sub coordonarea doamnei profesoare Gabriela Prodan de la Cercul de Grafică al Palatului Copiilor din Timisoara. De asemenea,  premiul de popularitate, obținut prin intermediul platformei Facebook, a fost câștigat de Georgiana Frunză (8 ani), elevă în clasa I. Cele două premii în bani, în valoare de 500, respectiv 250 de lei, au fost acordate de Lions Club România, sponsor tradițional al Târgurilor Gaudeamus.

Gaudeamus Radio România, ediția martie 2021, s-a încheiat cu dezbaterea „Paradigmele sociale si literatura pentru copii și tineret”, organizată cu prilejul Zilei Internaționale a Cărții pentru Copii și Tineret. Invitații, editori cu experiență în domeniul acestui segment de public, provocați de Mirela Nicolae - realizator emisiuni educaționale Radio România Cultural au încercat să răspundă câtorva întrebări: Cum se adaptează editurile la noile paradigme sociale și la noile ideologii promovate de social media?, Cum afectează zona de darkweb piața de carte pentru cele mai mici vârste?, Ce citesc cei mici, cum și cine îi ajută să selecteze lecturile potrivite?

Parteneri media: TVR, Observator Cultural și Agenția de carte.
Sponsor: Lions Club Craiova


Însușirea fără acord prealabil și/sau reproducerea cu caracter comercial de materiale și informații publicate pe www.gaudeamus.ro, precum și invocarea numelui Gaudeamus Radio România și a proiectelor conexe acestuia în scopuri comerciale, altele decât cele legale, oferă Gaudeamus Radio România dreptul unilateral și neechivoc de a face uz de toate prerogativele sale adresându-se instanțelor legal competente pentru sancționarea acestor fapte și recuperarea pierderilor materiale și de imagine. Reproducerea și/sau traducerea precum și utilizarea conținutului, informațiilor sau materialelor de orice tip referitoare la Gaudeamus Radio România, inclusiv cele publicate pe acest website (documente, fotografii, baze de date, logo-uri, sigle și alte formate multimedia audio video foto) este permisă de către proprietarul Gaudeamus Radio România doar cu scopul informării personale și publice, dar numai cu indicarea sursei www.gaudeamus.ro. Dacă oricare dintre materialele încarcate pe gaudeamus.ro constituie o încalcare a drepturilor de autor și/sau a drepturilor conexe drepturilor de autor, orice persoană vătămată este rugată să trimită către Gaudeamus Radio România un mesaj în acest sens, la adresa: office@gaudeamus.ro Pentru mai multe detalii consultați Termeni și Condiții.