Afișează:


Spațiul de evenimente "Mircea Sântimbreanu"

Andreanum 800 de ani - lege și constituție la sașii transilvăneni

Guvernul României | Departamentul pentru Relații Interetnice
5 Decembrie
18:00 - 18:45
Obiectivul proiectului editorial (și expozițional) trilingv constă în marcarea a 800 de ani de la emiterea documentului constituțional de bază al comunității săsești din Transilvania.
Atunci când regele Andrei al II-lea al Ungariei a confirmat în 1224 drepturile coloniștilor germani din sudul Transilvaniei într-un document cunoscut mai târziu sub numele de Andreanum, autonomia cuprinzătoare definită prin acesta nu era ceva neobișnuit pentru acea vreme. Caracterul său extraordinar l-a câștigat prin apărarea și extinderea ei în mod consecvent de-a lungul secolelor de către grupul de coloniști pentru care s-a impus mai târziu denumirea de "sași transilvăneni". Pe baza acestui document, care a fost confirmat în repetate rânduri de suverani până în secolul al XVII-lea, germanii din Transilvania trecuți la luteranism au devenit în secolul al XVI-lea stare-națiune în cadrul Principatului Transilvaniei. Acesta era, în mare măsură, independent și se caracteriza, printre altele, printr-un pluriconfesionalism unic în Europa la acea vreme.
De-a lungul secolelor, extraordinara autonomie săsească, cu libertățile sale civile, a avut nevoie de protecție în fața ostilității și atacurilor din partea celorlalte două stări-națiune, nobilimea maghiară și secuii, iar, mai târziu, în fața centralismului vienez. Cu toate acestea, ea a putut fi menținută, în mare parte, neschimbată până în 1876, când obiectivele ei au fost preluate de o organizație politică reprezentativă pentru întregul grup lingvistic german și de Biserica Evanghelică C.A. Astfel, atunci când Imperiul Austro-Ungar s-a prăbușit, sașii transilvăneni au acționat cu naturalețea unui suveran când și-au declarat aderarea la Regatul României, devenind astfel cofondatori ai României moderne. În această țară ei formează în continuare o minoritate activă cu o viață culturală dezvoltată și cu un învățământ în limba maternă germană puternic și dezvoltat.
Impactul de lungă durată al Andreanum-ului se bazează, printre altele, pe cultura administrativă scrisă și arhivistică a sașilor transilvăneni, impresionantă atât din punct de vedere calitativ, cât și cantitativ. Acesta este conținutul pe care vi-l oferim sub forma prezentei publicații.